.kapturnice

Systematyka:
Rząd:Sarraceniales
Rodzina:Sarraceniae
Rodzaj:Sarracenia
Gatunek:Sarracenia psittacina, Sarracenia purpurea, Sarracenia 'farnhamii'.
Odmiana: Sarracenia flava var flava


Występowanie:
Wsch. część Ameryki Północnej.

OPIS:

Środowisko naturalne:
Zasiedlają tereny bagienne, wilgotne łąki, brzegi rzek a także wilgotne lasy sosnowe.

Zdobywanie pokarmu:
Organami chwytającymi owady są liście przekształcone w kielichy. Na zewnętrznej powierzchni a zwłaszcza przy otworze znajdują się miodniki, pełniące funkcje wabiące. We wnętrzu kielicha można wysróżnić kilka stref. Strefa I obejmuje wewnętrzną część wieczka i krawędź otworu, które pokryte są licznymi gruczołkami miodnymi i skierowanymi ku tyłowi włoskami. Strefa II to strefa ześlizgu Wewnętrzne ścianki posiadają niewielkie wyrostk skierowane ku dołowi, ułatwiające spadającemu owadowi ześlizgiwanie się. Strefa III jest całkowicie gładka. Strefa IV posiada liczne, skierowane ku dołowi cienkie włoski, uniemożliwiające owsadowi wdrapywanie się ku górze. Strefę V stanowi dno kielicha wypełnione cieczą. Sok trawienny, wydzielany w strefie IV i V, rozpuszcza ciało owada, działa równocześnie antyseptycznie (przy odpowiednim pH), nie dopuszczając do rozkładu bakteryjnego.

HODOWLA:

Temperatura:
Latem 21 - 35°C, zimą 2 -10°C.

Światło:
Wymaga jasnego, nasłonecznionego miejsca.

Wilgotność powietrza:
Wilgotność 60 - 80%.

Podłoże;
Najlepszym podłożem jest torf pH 3,5-4,0 lub mieszanina torfu z gruboziarnistym piaskiem w stosunku 1:1.

Wilgotność podłoża:
Podłoże powinno być stale wilgotne.

Przesadzanie:
Raz na kilka lat.

Podlewanie:
Roślinki podlewamy wodą destylowaną, ewentualnie deszczówką. W ostateczności stosujemy wodę z kranu, przegotowaną i odstaną.

Rozmnażanie:
- nasiona
Wysiewa się je na wilgotny torf.
- sadzonki

Nawożenie:
Nie nawozimy.

Okres spoczynku:
Wymaga okresu spoczynku. W okresie zimowym na 4-6 tygodni zmniejszamy wilgotność podłoża oraz temperature.

Pielęgnacja:
Obumarłe liście, dzbanki usuwamy przy pomocy ostrego narzędzia, żeby zapobiec rozwojowi bakterii i grzybów.