.mącznik młynarek

Nazwa:
LAC. Tenebrio molitor
PL. Mącznik młynarek
ENG. Yellow mealworm beetle
DE. Mehlkäfer

Systematyka:
Gromada: Insecta
Rząd: Coleoptera
Rodzina: Tenebrionidae
Gatunek: Tenebrio molitor



OPIS:

Chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Gatunek kosmopolityczny. Szkodnik produktów zbożowych. W terrarystyce jego larwy są wykorzystywane jako pokarm. Czasami stosowany jako przynęta wędkarska.

Wygląd:
Chrząszcz o 12 - 20 mm długości. Ciało dorosłych osobników jest koloru czarnego, okryte twardym chitynowym pancerzem.

Larwy. obłe, ciało wyraźnie segmentowane (13 segmentów), koloru żółto - brązowego. Na 3 pierwszych za głową występuje po 1 parze odnóży krocznych. Aparat gębowy typu gryzącego.

HODOWLA:

Do hodowli wystarczy plastikowy pojemnik. Chrząszcze nie fruwają, więc nie musi być przykryty, co zapewnia dobrą wentylację i zmniejszy ryzyko zainfestowania hodowli roztoczami. Pojemnik wypełniamy mieszaniną płatków owsianych, otrębów i mąki (warstwa ok 10-15 cm), które są jednocześnie pokarmem jak i podłożem.

Raz w tygodniu, na powierzchni płatków podajemy sałatę, marchewkę itp. Hodowli nie należy zraszać.

Co 3-4 tygodnie podajemy suchy pokarm dla psa lub kota, co zmniejszy kanibalizm wśród larw. Aby szybciej dochować sie kolejnych pokoleń mącznika, dobrze jest wybierać poczwarki, gdzyż mogą padać łupem larw, co wydłuża "rozruch hodowli"

Jeżeli wiekszość podłoża stanowią ciemne gródki wielkości ziaren piasku (odchody mączników) hodowlę należy przesiać i uzupełnić świeżą porcją. W przypadku gdy w hodowli występują postacie dorosłe, przesiane podłoże pozostawiamy w innym pojemniku, gdzyż prawdopodobnie znajdują się w nim jaja, z których wylęgną się larwy.

Cykl życiowy:
Dorosłe owady: żyją od 30 do 60 dni. W tym okresie składają w podłożu jaja. Każda samica składa ok 150 jaj.
Jaja: okres inkubacji jest zależny od temperatury i trwa: 10-11 dni w temp. 20 °C, 4 - 6 dni w temp. 30 °C.
Larwy: okres larwalny trwa 90 - 115 dni, w tym czasie ma miejsce 10-14 wylinek. Po każdej z nich larwa zwiększe swoje rozmiary. Tuż po wylince najlepiej nadają się do karmienia - mają najbardziej miękki oskórek.
Poczwarki: przepoczwarzenie w postać dorosłą jest zależne od temperatury i trwa: 30 dni w 15°C; 9 dni w 25°C;
6 dni w 35°C.

Światło:
Nie wymagane

Płeć:
Możliwa do rozpoznania, lecz przy dużej ilości owadów, nie warto się nim zajmować. Dokładny opis pod poniższym linkiem: "seksowanie mącznika młynarka".

Uwaga: gdy w hodowli pojawią się roztocza (duża liczba białych żyjątek, średnicy ok 1 mm), oznacza to ze podłoże ma za dużą wilgotność. Należy je przez okres ok. 1 tygodnia przesuszyć (nie podajemy mokrego pokarmu, zapewniamy dobrą wentylację), co powinno znacznie zredukować ich liczbę.

GALERIA:
Poniżej kolejne stadia rozwoju mącznika: larwa, poczwarka, imago.