.drewnojad

Nazwa:
LAC. Zophobas morio
PL. Drewnojad
ENG. Darkling beetle
DE. Großer Schwarzkäfer

Systematyka:
Gromada: Insecta
Rząd: Coleoptera
Rodzina: Tenebrionidae
Gatunek: Zophobas morio



OPIS:

Chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Naturalnie występuje w Ameryce środkowej i południowej oraz na Kubie. W terrarystyce jego larwy są wykorzystywane jako pokarm - lepiej strawny niż mącznik młynarek (oskórek larwy zawiera mniej chityny). Imago nie podaje się zwierzętom terrariowym, ponieważ wydzielają, z gruszołów umiejscowionych w okolicy głowy, biały płyn o drażniącym smaku i zapachu.

Wygląd:
Owad o długości około 25 mm. Ciało dorosłych osobników jest koloru czarnego, okryte twardym chitynowym pancerzem.

Larwy o długości 55-60 cm. Ciało wyraźnie segmentowane (13 segmentów), koloru żółto - brązowego. Każdy segment posiada drobne brązowe plamki ułożone w pierścień. Na 3 pierwszych za głową występuje po 1 parze odnóży krocznych. Aparat gębowy typu gryzącego.

HODOWLA:

Do hodowli wykorzystujemy pojemniki z grubego plastiku. Chrząszcze nie fruwają, więc nie musi być przykryty, co zapewnia dobrą wentylację i zmniejszy ryzyko zainfestowania hodowli roztoczami. Pojemnik najlepiej jest wypełnić próchnem drzew liściastych, które służy larwom za pkarm, a samice składają w nim jaja. Drewnojady chetnie zjadają też wysuszone kawałki huby. Próchno uzupełniamy w miarę jego przerabiania przez larwy. Gdy wióry stanowią więcej niź 50% podłoża, należy je wymienić.

Aby uzupełnić niedobory wody, co jakis czas podajemy świeże warzywa i owoce. Usuwamy niezjedzone resztki, aby zapobiec rowojowi pleśni.

Co 3-4 tygodnie podajemy suchy pokarm dla psa lub kota, co zmniejszy kanibalizm wśród larw. Aby szybciej dochować sie kolejnych pokoleń drewnojada, wybieramy poczwarki, gdzyż mogą być zjadane przez larwy.

Cykl życiowy:
Drewnojady przechodzą przeobrażenie zupełne - od jaja, przez larwę, poczwarkę do imago ( postać dorosła). Imago żyje ok. 2 - 3 miesięcy. Po ok. 2 tygodniach od przepoczwarzenia, owady zaczynają składać jaja. W hodowli utrzymujemy temperaturę 27 - 30 st. C. W górnych zakresach temperatury, rozwój przebiega znacznie szybciej. Po około miesiącu w podłożu powinny pojawić się pierwsze larwy. Wtedy można przenieść chrząszcze do innego pojemnika.

Rozwój larwy do poczwarki trwa mniej więcej 3-4 miesiące.. Jednakże, gdy larwy mają dostęp do pokarmu i wody, moga pozostać w obecnej formiej nawet 6-12 miesięcy. Aby "zmusić" larwy do przejścia w stadium poczwarki, można je umieścić w czarnych kliszówkach. W kliszówce robimi kilka otworów wentylacyjnych, wsupujemy na dno trochę otrąb przennych i umieszczamy pojedynczo larwy. Trzymamy je w temperaturze około 30 stopni. Po 10 - 14 dniach larwy powinny się przepoczwarzyć.

Po kolejnych 7 - 14 dniach wykluwają się dorosłe chrząszcze. Początkowo są kremowo-białe, po kilku godzinach pomarańczowo-brązowe, a po kilku dniach nabierają czarnej barwy, typowej dla postaci dorosłej.

Uwaga: gdy w hodowli pojawią się roztocza (duża liczba białych żyjątek, średnicy ok 1 mm), oznacza to ze podłoże ma za dużą wilgotność. Należy je przez okres ok. 1 tygodnia przesuszyć (nie podajemy mokrego pokarmu, zapewniamy dobrą wentylację), co powinno znacznie zredukować ich liczbę.